ALEKSANDR FAYNBERG O’ZBEK VA JAHON ADABIYOTI O’RTASIDAGI KO’PRIK - Olimova Shahina Botirjon qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Aleksandr Faynbergning Sharq va G’arb adabiyoti o’rtasidagi madaniy aloqalarni mustahkamlash uchun qilgan sa’y-harakatlari va tutgan o’rni yoritiladi. Maqola davomida shoirning adabiy merosi, tarjimalari va ijodiy faoliyati chuqur tahlil qilinadi. Izlanishlar shuni ko’rsatadiki, shoir adabiy merosida Vatanga bo’lgan muhabbat, madaniyatlararo do’stlik, insoniylik g’oyalari muhim o’rin tutadi. Bundan tashqari, shoir o’zbek va rus tiliga qilgan tarjimalari  Sharq va G’arb o’rtasida madaniy aloqalarni rivojlantirishga xizmat qilgan. Maqolada shoir ijodi hamda badiiy tarjimalarining jahon va milliy adabiyot rivojiga qo’shgan hissasi haqida fikr yuritiladi.