JAHON DRAMATURGIYASI TA’SIRIDA O‘ZBEK DRAMASI TARAQQIYOTI - Yusupov Muhammadsoli, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda jahon dramaturgiyasining o‘zbek dramasi rivojiga bo‘lgan ta’siri ilmiy-nazariy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida Yevropa, rus va Osiyo dramaturgiyasining o‘zbek sahna san’ati va dramatik adabiyotiga kiritgan yangiliklari, janr va kompozitsiya xususiyatlari o‘rganiladi. Shuningdek, milliy dramatik tafakkurda an’anaviy va zamonaviy elementlarning uyg‘unlashuvi, qahramonlar xarakteri va badiiy uslubdagi o‘ziga xosliklar yoritiladi. Tezis jahon va milliy dramaturgiya o‘rtasidagi o‘zaro ta’sir mexanizmlarini tahlil qilgan holda, o‘zbek drama taraqqiyotining asosiy yo‘nalishlarini aniqlashga qaratilgan.