XOTIN-QIZLARNING IJTIMOIY-IQTISODIY FAOLLIGINI OSHIRISHDA MAHALLA INSTITUTINING ROLI: QISHLOQ VA SHAHAR HUDUDLARINI QIYOSIY TAHLILI - Yunusova Cho‘lponoy Abierovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqotda O‘zbekiston Respublikasida mahalla instituti xotin-qizlarning ijtimoiy-iqtisodiy faolligini oshirishdagi o‘rni o‘rganiladi. Qishloq va shahar hududlaridagi farqlarni qiyosiy tahlil qilish orqali “Ayollar daftari”, mahallalarda xotin-qizlar bandligini ta’minlash va salomatligini mustahkamlash markazlari, grant dasturlari va xotin-qizlar faollari faoliyatining samaradorligi baholanadi. Empirik ma’lumotlar (so‘rovnomalar, statistika va hujjat tahlili) asosida mahalla institutining ijobiy ta’siri va mavjud muammolar aniqlanadi. Tadqiqot natijalari mahalliy darajada gender tenglik va ayollar tadbirkorligini rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.