ADAPTIV YONDASHUV ASOSIDA TALABALARNING KASBIY-PEDAGOGIK KOMPETENTSIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH - Tuychiyev Xayrullo Ergashovich (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Maqolada bo‘lajak o‘qituvchilarning kasbiy-pedagogik kompetensiyalarini rivojlantirishda adaptiv yondashuvning nazariy va amaliy ahamiyati, ta’limni individuallashtirish tamoyillari hamda raqamli texnologiyalarning bu jarayondagi roli yoritilgan. Adaptiv ta’lim “one-size-fits-all” modelidan voz kechib, talabaning intellektual salohiyati, psixofiziologik xususiyatlari va joriy holatiga mos dinamik o‘quv muhitini yaratish orqali kasbiy kompetensiyalarni samarali shakllantirishga xizmat qiladi. Maqolada makro- va mikro-adaptivlik tushunchalari farqlanadi, Lev Vygotskiyning “Yaqin rivojlanish zonasi” (ZPD) nazariyasi va scaffolding texnologiyasi bilan bog‘lanadi. Xalqaro tajribalar (Knewton Alta, DreamBox) va matematik modellar (Item Response Theory – IRT, Bayesian Knowledge Tracing – BKT) tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari adaptiv yondashuv pedagogik faoliyat samaradorligini sezilarli oshirish imkonini berishini ko‘rsatadi.