DORIVOR GULXAYRI (ALTHAEA OFFICINALIS)NING О‘SISHI, RIVOJLANISHI VA BIOLOGIK XUSUSIYATLARI - S.Po‘latov,; M.Abdurayimova,; S.Mustafoyeva, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tezisda dorivor gulxayri (Althaea officinalis L.) o‘simligining biologik xususiyatlari va uning shifobaxsh ahamiyati yoritilgan. O‘simlikning tashqi tuzilishi, o‘sish sharoitlari, kimyoviy tarkibi hamda tibbiyotda qo‘llanilish holatlari tahlil qilingan. Ayniqsa, gulxayri ildizidagi polisaxaridlar, shilliq modda va boshqa biologik faol birikmalarning inson salomatligiga foydasi alohida o‘rganilgan. Tadqiqotda bu o‘simlikdan tayyorlanadigan dorivor vositalar, jumladan "Mukaltin" preparati, uning yo‘tal va nafas yo‘llari kasalliklarida samaradorligi haqida ma’lumotlar keltirilgan. Tezis dorivor o‘simliklar asosida tabiiy dori vositalari ishlab chiqishning dolzarbligini asoslaydi.