TURLI DARAJDA SHO‘RLANGAN BO‘Z-O‘TLOQI TUPROQLARDA G‘O‘ZA YETISHTIRISH AGROTEXNIKASI AYRIM ELEMENTLARINING PAXTA HOSILIGA TA’SIRI - Ganiyev Sanjar Ernazarovich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
In the article, the introduction of mineral fertilizers on weak and moderately saline soils of the Jizzakh region at the rate of N160P80K48 kg / ha +10 t / ha and N160P112K80 kg / ha + 20 t / ha, respectively, against the background of green manure (rapeseed+ perco) is higher than cotton (43.5-39.8 centners / ha) in terms of yield and economic efficiency.Bugungi kunda dunyoda sho‘rlanishga uchragan, dehqonchilik qilinadigan yerlar 100 dan ortiq davlatlar hududida, taxminan 1 mlrd. gektar maydonlarda uchraydi. Tuproq sho‘rlanishi dunyo miqyosida katta muammoga aylanib, sho‘rlanish va sho‘rtoblanish jarayonlari ko‘plab regionlarda sug‘oriladigan va sug‘orilmaydigan hududlarda ham tezlik bilan o‘sib bormoqda. Tuproq sho‘rlanishi muammolarining o‘sib borishi har yili 0,3 dan 1,5 mln. gektar yerlarni ishlab chiqarishdan chiqib ketishiga va yana 20,0 dan 46,0 mln. gektargacha bo‘lgan maydonlarda ekinlar hosildorligini keskin kamayishiga sabab bo‘lmoqda [1].