BULUTLI TEXNOLOGIYALAR VA IOT - Tursunaliyev Zafarjon Muhammadali o’g’li; Chimberiyev Toxirjon; Xalilov Muhammadmuso (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bulutli texnologiyalar va Internet of Things (IoT) o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. IoT qurilmalari tomonidan hosil qilinadigan ma’lumotlarni saqlash, qayta ishlash va uzatishda bulutli platformalarning ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, ularning integratsiyasi natijasida yuzaga keladigan afzalliklar, jumladan, moslashuvchanlik, masshtablanuvchanlik va masofaviy boshqaruv imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi hamda xavfsizlik muammolari tahlil etiladi.