METABOLIK SINDROMNING INGICHKA ICHAK MORFOLOGIYASIGA TA’SIRI - Dustova Gulzoda Komiljonovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Metabolik sindrom (MS) zamonaviy tibbiyotda keng tarqalgan patologik holat bo‘lib, uning murakkab patofiziologiyasi turli organ va to‘qimalarda morfologik o‘zgarishlarga olib keladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, MS nafaqat ichki organlar faoliyatiga, balki ichak to‘qimalarining morfologiyasiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Ingichka ichak shilliq qavati va uning osti plastikalari oziq-ovqat moddalari so‘rilishi, immun javob va ichak mikroflorasini tartibga solishda muhim rol o‘ynaydi. Morfometrik o‘zgarishlar qon aylanishining buzilishi va adipositlar gipertrofiyasi bilan izohlanadi. Tadqiqot natijalari metabolik sindromni oldini olish va davolash bo‘yicha kelgusidagi tadqiqotlar uchun asos yaratadi.