HAZINIY ASARLARIDA AXLOQIY G‘OYALAR TALQINI - Nishonova Xurshida Yusufjanovna,; Nishanova Shohida Abdulxayevna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Haziniy Xo‘qandiyning she’riy merosida axloqiy va tasavvufiy g‘oyalar talqini ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shoirning g‘azal, murabba’, muxammas va musaddas janrlaridagi asarlarida inson kamoloti, nafs tarbiyasi, ishqi majoziy va ishqi haqiqiy munosabatlari, sabr, qanoat, tavba hamda tavakkul kabi axloqiy tushunchalarning badiiy ifodasi yoritiladi. Shuningdek, Haziniy ijodida ramz va timsollardan foydalanish mahorati, uning ma’naviy-falsafiy qarashlari hamda zamonaviy o‘quvchi tarbiyasidagi ahamiyati tahlil etiladi. Maqola mumtoz adabiyotda tasavvufiy-axloqiy tafakkur rivojini anglashda Haziniy ijodining o‘rnini ochib beradi.