O'SPIRINLARDA ETNIK STEREOTIPLAR VA ULARNING MILLIY IDENTIVLIKNI RIVOJLANTIRISHDAGI ROLI - Isomova Dilora Qaxramonova, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot o‘spirinlarda etnik stereotiplar shakllanishi va ularning milliy identifikatsiyani rivojlantirishdagi rolini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqot doirasida o‘spirinlarning etnik qarashlari, ularning turli millatlar haqidagi tasavvurlari va ijtimoiy muhit ta’siri tahlil qilindi. Shuningdek, etnik stereotiplarning milliy g‘oya, madaniy merosga qiziqish va milliy qadriyatlarni qabul qilishga ta’siri aniqlashga harakat qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, etnik stereotiplar ijobiy va salbiy ta’sirga ega bo‘lishi mumkin: ular o‘spirinlarning milliy identifikatsiyasini mustahkamlash, madaniy merosga hurmatni oshirish va milliy qadriyatlarni o‘zlashtirishda vosita sifatida ishlatilishi mumkin, shu bilan birga, noto‘g‘ri yoki salbiy stereotiplar milliy birlik va ijtimoiy hamjihatlikni zaiflashtirishi mumkin. Tadqiqot natijalari ta’lim jarayonida etnik va milliy qadriyatlarni o‘rgatishda samarali pedagogik strategiyalar ishlab chiqishga ilmiy asos yaratadi.