ABU ZAYD DABBUSIY MEROSI VA UNING AHAMIYATI - Homidjonov Muhammadjon, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Movarounnahr ilmiy muhitida yetishib chiqqan yirik hanafiy alloma Abu Zayd ad-Dabbusiyning ilmiy merosi va uning islom huquqshunosligidagi o‘rni tahlil qilinadi. Asosan usul al-fiqh fanining shakllanishi va rivojlanishidagi o‘rni, fiqhiy tafakkurni tizimlashtirishdagi hissasi, hamda shar’iy dalillarni baholash, qiyos va istihson metodlarini ishlab chiqishdagi yondashuvlari yoritilgan. Shuningdek, uning “Ta’sis an-nazar” va “Taqvim al-adilla” asarlarining nazariy ahamiyati hamda qarama-qarshi dalillarni muvofiqlashtirishga oid metodologiyasi ochib beriladi. Tadqiqot natijasida Dabbusiy merosi nafaqat o‘z davri, balki zamonaviy islom huquqshunosligi uchun ham muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qilishi asoslab beriladi.