NEMIS VA OʻZBEK TILLARIDAGI GULLARGA OID SOʻZLARNING MORFOLOGIK-SEMANTIK XUSUSIYATLARI - Eshnazarova Iroda Ikrom qizi,; Yusupova Tuymajon, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola nemis va o‘zbek tillaridagi gullarga oid so‘zlarning morfologik va semantik xususiyatlarini qiyosiy jihatdan o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda gul nomlarining til tizimidagi ramziy ma’nolari, ularning tub, yasama va qo‘shma so‘z sifatida shakllanish mexanizmlari hamda badiiy nutqda qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Shuningdek, gullarga oid leksik birliklar orqali ifodalangan madaniy qadriyatlar, estetik qarashlar hamda tilning lingvokulturologik xususiyatlari yoritiladi. Maqolada nemis va o‘zbek tillari o‘rtasidagi lug‘aviy o‘xshashliklar va farqlar ko‘rsatilib, har ikki tilning so‘z yasash tizimidagi o‘ziga xos jihatlar ochib beriladi. Natijada gullarga oid so‘zlar nafaqat leksik birlik sifatida, balki milliy madaniyat va tafakkurni aks ettiruvchi muhim til unsuri ekanligi asoslanadi.