YURAK-QON TOMIR VA NAFAS OLISH A’ZOLARI KASALLIKLARINING TARQALISHINI O‘RGANISH HAMDA JISMONIY FAOLIYAT BO‘YICHA TAVSIYALAR ISHLAB CHIQISH - Davronova S.D.,; Alixanova N.M.,; M.R.Xidoyatova, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Bugungi kunda yurak-qon tomir va nafas olish a’zolari kasalliklari dunyo miqyosida eng dolzarb tibbiy-ijtimoiy muammolardan biri hisoblanadi. World Health Organization ma’lumotlariga ko‘ra, noinfeksion kasalliklar orasida aynan yurak-qon tomir kasalliklari o‘lim va nogironlikning yetakchi sababi bo‘lib qolmoqda. Nafas olish tizimi kasalliklari, xususan, surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi va bronxial astma ham aholi salomatligiga jiddiy ta’sir ko‘rsatmoqda.Aholi o‘rtasida kamharakat turmush tarzi, noto‘g‘ri ovqatlanish, stress, zararli odatlar (chekish, alkogol iste’moli), ekologik omillar va ishlab chiqarishdagi zararli sharoitlar ushbu kasalliklarning keng tarqalishiga sabab bo‘lmoqda. Shu bois mazkur tezisda yurak-qon tomir va nafas olish a’zolari kasalliklarining tarqalishini o‘rganish hamda jismoniy faollik asosida profilaktik tavsiyalar ishlab chiqish masalalari yoritiladi.