YER RESURSLARINI BOSHQARISHDA GIS VA MASOFADAN ZONDLASH TEXNOLOGIYALARINING NAZARIY TAHLILI - Shovqiyev Ahad Mamadaliyevich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezis yer resurslarini boshqarishda Geografik axborot tizimlari (GIS) va masofadan zondlash texnologiyalarining nazariy asoslari va amaliy ahamiyatini o'rganadi. Tadqiqot ushbu zamonaviy geofazoviy vositalarning yerlardan foydalanish dinamikasini kuzatish, yerlarning degradatsiyasi jarayonlarini baholash va barqaror yerlarni boshqarish strategiyalarini qo'llab-quvvatlashdagi roliga qaratilgan. Tadqiqotda ushbu texnologiyalarni qo'llash yerlardan foydalanish samaradorligini sezilarli darajada oshirishi, ekologik xavflarni kamaytirishi va ilmiy asoslangan yerlarni boshqarish siyosatini ishlab chiqishga hissa qo'shishi ta'kidlangan. Umuman olganda, tadqiqot GIS va masofadan zondlash zamonaviy sharoitlarda yer resurslaridan barqaror rivojlanish va oqilona foydalanishni ta'minlash uchun muhim vositalar ekanligini ko'rsatadi.