QISHLOQ XO‘JALIGI KORXONALARINI MOLIYAVIY QO‘LLAB-QUVVATLASHNING IQTISODIY TAHLILI - Boboyeva Shoira Shoniyozovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Qishloq xo‘jaligi korxonalarini moliyaviy qo‘llab-quvvatlash agrar sektor barqaror rivojlanishini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Ushbu sohada ishlab chiqarishning mavsumiyligi, yuqori risk darajasi va tabiiy omillarga bog‘liqligi moliyaviy resurslarga ehtiyojni oshiradi. Shu sababli davlat va moliya institutlari tomonidan qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini joriy etish zarur hisoblanadi.2020–2025-yillar davomida O‘zbekiston qishloq xo‘jaligida barqaror o‘sish kuzatildi. Xususan, qishloq xo‘jaligi mahsulotlari hajmi 2020-yilda 261,9 trln so‘mni tashkil etgan bo‘lsa, 2021-yilda 317,0 trln so‘mga, 2022-yilda 362,9 trln so‘mga, 2023-yilda 426,0 trln so‘mga, 2024-yilda 467,0 trln so‘mga yetdi. 2025-yil bo‘yicha dastlabki ma’lumotlarga ko‘ra, ushbu ko‘rsatkich 538,9 trln so‘m atrofida shakllanishi kutilmoqda. Bu o‘sish agrar sohada moliyalashtirish hajmining kengaygani va qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarining kuchaygani bilan bog‘liq.