ZAMONAVIY ISHLAB CHIQARISHDA TEXNOLOGIYALAR VA AVTOMATLASHTIRISHNING AHAMIYATI - Jumaniyozov Sarvar Anvar o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada zamonaviy ishlab chiqarish tizimlarida texnologiyalar va avtomatlashtirishning ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Bugungi global sanoat rivojlanishida raqamli transformatsiya, sun’iy intellekt, IoT (Internet of Things) va robotlashtirilgan tizimlar ishlab chiqarish jarayonlarining asosiy tarkibiy qismiga aylanib bormoqda. Ushbu texnologiyalar ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, mahsulot sifatini barqarorlashtirish hamda inson omili bilan bog‘liq xatoliklarni kamaytirishga xizmat qiladi.Tadqiqotda avtomatlashtirilgan boshqaruv tizimlari, aqlli sensorlar, Big Data tahlili va raqamli modellashtirish texnologiyalarining sanoatdagi o‘rni ko‘rib chiqilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, avtomatlashtirish ishlab chiqarish jarayonlarini tezkor, aniq va resurs tejamkor qilish imkonini beradi. Shu bilan birga, sun’iy intellekt asosidagi tizimlar nosozliklarni oldindan aniqlash va profilaktik xizmatni tashkil etishda muhim rol o‘ynaydi.Maqolada an’anaviy ishlab chiqarish usullari bilan zamonaviy texnologiyalar qiyosiy tahlil qilingan bo‘lib, zamonaviy yondashuvlarning ustunliklari ilmiy asosda yoritilgan. Xususan, energiya samaradorligi, ekologik barqarorlik va ishlab chiqarish xavfsizligini oshirish kabi omillar asosiy natija sifatida qayd etilgan.Umuman olganda, maqola zamonaviy ishlab chiqarishda texnologiyalar va avtomatlashtirishning strategik ahamiyatini ochib beradi hamda kelajak sanoatining “aqlli ishlab chiqarish tizimlari”ga asoslanishini ilmiy jihatdan asoslaydi.