КОНВЕЙЕР БАРАБАНИ ФУТЕРОВКАСИ КОНСТРУКЦИЯСИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ - Kamolov N.B.; Shomurodov B.H. (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Замонавий саноат ишлаб чиқаришида тармоқли конвейер муҳим аҳамиятга эга,  унинг  афзалликларидан  бири  кўп  ишчи  кучи  ва  моддий  ресурсларни тежашидир.  Кончилик  корхоналарида  тоғ  жинсларини  ташиш  учун  тасмали конвейерлардан  кўпроқ  фойдаланишга  зарурат  туғилмоқда.  Тасмали конвейерларни ишлатиш даврида юритма станцияларининг тортиш қобилияти бир  неча  баробарга  ошди.  Футеровкаси  бўлмаган  оддий  ҳаракатлантирувчи барабан, электр юритма қувватини конвейер тасмасига самарали узата олмайди. Бунинг  натижасида  ҳаракатлантирувчи  барабанларда  турли  хил футеровкалардан фойдаланиш зарурати пайдо бўлади, айниқса диаметри 500 мм ва ундан катта бўлган диаметрли ҳаракатлантирувчи барабан конвейер тасмаси билан ўзаро ишқаланиш кучлари таъсирида ишлайди [1,2].