HUQUQ IJODKORLIGIDA "LEGALTECH" VA SUN'IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISHNING YURIDIK-TEXNIK VA AXLOQIY JIHATLARI - Eshboyev Elyorbek Shuhrat o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Hozirgi kunda raqamli texnologiyalar huquqiy tizimning barcha sohalarini tobora chuqur qamrab olmoqda. LegalTech — huquqiy xizmatlar va huquq ijodkorligida qo‘llaniladigan texnologiyalar majmui — jahon miqyosida yirik o‘zgarishlarni keltirib chiqarmoqda. Sun’iy intellekt asosidagi dasturlar qonun loyihalarini tahlil qilish, ulardagi ziddiyatlarni aniqlash, normativ matnlarni avtomatik tuzish kabi vazifalarni bajarish imkoniyatiga ega bo‘lib qolmoqda[1].O‘zbekiston Respublikasida ham “2030 yilgacha bo‘lgan davrda O‘zbekiston Respublikasini rivojlantirishning asosiy yo‘nalishlari" strategiyasi doirasida raqamli iqtisodiyot,  “e-hukumat” tizimlari va qonunchilik sohasida innovatsion yondashuvlarni joriy etish ustuvor vazifalardandir[2]. Shu munosabat bilan huquq ijodkorligida SI texnologiyalaridan foydalanish masalasining yuridik-texnik va axloqiy jihatlarini ilmiy jihatdan o'rganish alohida ahamiyat kasb etadi. [1] Susskind R., Susskind D. The Future of the Professions: How Technology Will Transform the Work of Human Experts. — Oxford: Oxford University Press, 2015. — 368 p.[2] O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2022 yil 28 yanvardagi PF-60-son Farmoni. "2022–2026 yillarda O‘zbekiston Respublikasini rivojlantirishning yangi taraqqiyot strategiyasi to‘g’risida". — Toshkent, 2022