O‘ZBEK TILSHUNOSLIGINING NAZARIY MASALALARI - Hamidova Shirinoy, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek tilshunosligining nazariy masalalari chuqur yoritilgan bo‘lib, tilshunoslik fanining umumiy asoslari, til va tafakkur munosabati, tilning ijtimoiy hodisa sifatidagi o‘rni hamda uning kommunikativ, nominativ va estetik funksiyalari tahlil qilinadi. Shuningdek, fonologiya, leksikologiya, morfologiya, sintaksis va semasiologiya kabi bo‘limlarning nazariy asoslari ham keng ko‘rib chiqiladi. Bundan tashqari, zamonaviy lingvistika yo‘nalishlari — strukturalizm, funksionalizm, kognitiv lingvistika, matn lingvistikasi, pragmatika va lingvokulturologiya bilan bog‘liq qarashlar o‘zbek tilshunosligiga qo‘llanish imkoniyatlari asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, globallashuv jarayonida o‘zbek tilining istiqbollari, davlat tili sifatidagi nufuzi, til madaniyati va axborot texnologiyalari bilan uyg‘unlashuvi masalalari tadqiq etilgan. Maqola o‘zbek tilshunosligi rivojida nazariy qarashlarning ilmiy-amaliy ahamiyatini ochib beradi