TALABALARDA KASBIY KOMPETENSIYALARINI SHAKLLANTIRISHNING ZAMONAVIY METODLARI - Xudoyberdiyev Erkin Umedovich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Zamonaviy ta’lim tizimida kasbiy kompetensiyalarni shakllantirish, talabalarning amaliy bilim va ko‘nikmalarini rivojlantirish muhim o‘rin tutadi. Oliy ta’lim muassasalarining asosiy vazifalaridan biri – talabalarni kasbiy faoliyatga tayyorlash va ularni mehnat bozorida muvaffaqiyatli ishlashga tayyorlashdir. Shuningdek, talabalarning kasbiy kompetensiyalarini shakllantirishda zamonaviy pedagogik metodlarning ahamiyati kattadir. Ushbu maqolada talabalar kasbiy kompetensiyalarini shakllantirishning zamonaviy metodlari tahlil qilinadi va ularning ta’lim jarayonidagi ahamiyati ko‘rsatiladi.Kasbiy kompetensiya – bu individualning o‘z kasbiy faoliyatini samarali bajarish uchun zarur bo‘lgan bilimlar, ko‘nikmalar va qobiliyatlar to‘plami. Bu kompetensiyalar talabalarga o‘z kasbiy maqsadlariga erishishda va mehnat bozorida raqobatbardosh bo‘lishda yordam beradi. Kasbiy kompetensiyalarni shakllantirish, nafaqat nazariy bilimlarni, balki amaliy ko‘nikmalarni ham o‘z ichiga oladi.