IJTIMOIY BIRDAMLIKNING TARIXIY O‘ZGARISHI: IBN XALDUN QARASHLARIDA ASABIYYANING SHAKLLANISHI VA YEMIRILISHI - Ochilov Baxtiyor Shuhrat o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Ibn Xaldunning “asabiyya” nazariyasining evolyutsion jarayoni, uning badaviyadan hadoriyaga o‘tish bosqichidagi funksional o‘zgarishlari ilmiy-falsafiy tahlil qilinadi. Asabiyyaning kuchayishi va yemirilishi tabiiy-geografik omillar, nasab aralashuvi hamda siyosiy hokimiyatning ongli harakatlari bilan bog‘liqligi asoslab beriladi. Shuningdek, sivilizatsiya taraqqiyoti jarayonida ijtimoiy birdamlikning tabiiy susayishi Ibn Xaldun konsepsiyasining tarkibiy qismi sifatida talqin qilinadi.