BAKTERIAL MENINGIT ETIOLOGIYASI, SIMPTOMLARI, DAVOLASH USULLARI - Rustamova Mubinaxon Rasuljon qizi,; Yuldasheva Muhlisa Muhammadjon qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bakterial meningitning sabablari, klinik belgilari, asoratlari va profilaktika choralari yoritilgan. Meningit – bu miya va orqa miyani o‘rab turgan qobiq to‘qimalarining yallig‘lanishi bilan kechuvchi xavfli infeksion kasallik bo‘lib, u o‘z vaqtida aniqlanmasa og‘ir oqibatlarga, jumladan, miya shikastlanishi, eshitish qobiliyatining yo‘qolishi va hatto o‘limga olib kelishi mumkin. Maqolada bakterial meningitning asosiy qo‘zg‘atuvchilari (Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae b va boshqalar), yuqish yo‘llari, diagnostika usullari hamda zamonaviy davolash prinsiplari tahlil qilingan. Shuningdek, kasallikning oldini olishda emlash va gigiena qoidalariga rioya qilishning ahamiyati ta’kidlangan.