QOZOQ ADABIYOTINI O‘QITISHDA EMOTSIONAL INTELEKTNING RO‘LI - Dildora Jo'raqulova,; Bekmirzayeva Aida, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada qozoq adabiyoti darslarida emotsional intelekt (EI)ning o‘quvchi shaxsiyatini rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Emotsional intelekt — shaxsning o‘z his-tuyg‘ularini idrok etish, boshqalarning hissiyotini tushunish va muloqot jarayonida ulardan oqilona foydalanish qobiliyatidir. Qozoq adabiyoti o‘quvchilarda nafaqat lingvistik va madaniy kompetensiyalarni, balki hissiy tajriba va empatiya rivojlanishini ta’minlaydi. Maqolada dars jarayonida EIni shakllantirish usullari, interfaol metodlar va adabiy matnlar orqali emotsional kompetensiya yaratish bo‘yicha tavsiyalar keltiriladi. Tadqiqotda EIning o‘quvchilarning ijtimoiy-madaniy rivojlanishi, muammolarni hal qilish va ijodiy fikrlashdagi o‘rni ko‘rib chiqiladi.