ABAY SHEʼRLARI BADIIYATI - Ne’matova Jahonbibi,; Toshpo’latova Ma’rifat,; Aliyeva Dilshoda, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abay ijodidagi “o‘lanlar” va “nasihatlar”ning badiiy xususiyatlari tahlil qilinadi. She’rlarda qo‘llangan badiiy tasvir vositalari, ma’naviy-axloqiy g‘oyalar hamda shoirning so‘zga bo‘lgan munosabati yoritiladi. Maqolada Abay ijodining tarbiyaviy, ma’rifiy va estetik ahamiyati hamda o‘lan va nasihat janrlarining o‘ziga xos jihatlari umumiy tarzda ko‘rib chiqiladi.В данной статье рассмотрены художественные особенности «оланов» и «наставлений» в творчестве Абая. Анализируются используемые поэтом средства художественной выразительности, нравственно-духовные идеи и его отношение к слову. В работе обобщённо освещается воспитательное, просветительское и эстетическое значение поэзии Абая, а также специфика жанров олана и наставления.This article examines the artistic features of Abay’s “olans” and “advice poems.” It analyzes the poet’s use of imagery, moral and spiritual ideas, and his attitude toward the value of the word. The study provides a general overview of the educational, enlightening, and aesthetic significance of Abay’s poetry, highlighting the distinctive characteristics of the olan and advice genres.