AYTISHUVDA YONGAN IKKI YULDUZ: MAXTUMQULI VA TURDI SHOIR SHE’RIY BAHSI - Aliyeva D.,; Toshpoʻlatova M.,; Ne’matova Jahonbibi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu maqolada Maxtumquli va Turdi shoir o‘rtasidagi aytishuvning badiiy xususiyatlari, poetik ruhiyati hamda ikki ijodkor orasidagi ma’naviy muloqot yoritiladi. Aytishuvdagi obrazlar, so‘z tanlovi, g‘oyaviy yo‘nalish va she’riy ohang uyg‘unligi tahlil qilinib, undagi hikmat, hazil, poetik mushohada va ruhiy yaqinlikning o‘ziga xos jihatlari ko‘rsatib beriladi. Maqola aytishuv janrining o‘zbek va turkman adabiy an’analaridagi o‘rni hamda ikki shoirning badiiy madaniyatiga qo‘shgan hissasini ochib beradi.В данной статье рассматриваются художественные особенности айтыша между Махтумкули и Турды, а также поэтическое мировосприятие и духовный диалог двух поэтов. Анализируется образная система, выбор слов, идейная направленность и ритмико-интонационная структура произведений. Показаны элементы мудрости, юмора, поэтического размышления и духовной близости, присущие айтышу. Статья раскрывает значение данного жанра в узбекской и туркменской литературных традициях и вклад обоих поэтов в развитие поэтической культуры.This article explores the artistic features of the poetic exchange (aytishuv) between Maxtumquli and Turdi, focusing on the emotional tone, imagery, and spiritual dialogue reflected in their verses. It analyzes their use of language, thematic direction, and poetic rhythm, highlighting elements of wisdom, humor, reflection, and mutual resonance. The study also reveals the significance of the aytishuv tradition within Uzbek and Turkmen literary heritage and the unique contribution both poets made to the development of poetic culture.