IQTISODIYOTNI RAQAMLASHTIRISH SHAROITIDA MINTAQALARDA XIZMAT KO‘RSATISH SOHASIDA INSON KAPITALIDAN FOYDALANISHNING NAZARIY-METODOLOGIK ASOSLARI - Bakirov Qobiljon Mamatyusupovich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqotda iqtisodiyotni raqamlashtirish sharoitida mintaqalarda xizmat ko‘rsatish sohasida inson kapitalidan foydalanishning nazariy-metodologik asoslari chuqur tahlil qilinadi. Inson kapitali raqamli iqtisodiyot davrida an’anaviy “bilim–malaka” yondashuvidan kengroq mazmunga ega bo‘lib, raqamli savodxonlik, analitik fikrlash, texnologiyalarni o‘zlashtirish tezligi, adaptiv ko‘nikmalar va innovatsion kompetensiyalar bilan boyigan ko‘p qatlamli tizim sifatida namoyon bo‘ladi. Xizmatlar sektorida mehnat unumdorligining o‘sishi aynan ushbu raqamli kompetensiyalar, bilimlar arxitekturasi va intellektual mehnat ulushining kengayishi bilan belgilanadi. Tadqiqotda Shults, Bekker, Mintser kabi klassik yondashuvlar raqamli transformatsiyaning yangi talablari bilan integratsiya qilinib, inson kapitalini baholashning konseptual modeli ishlab chiqilgan. Metodologiyada xarajat va daromad yondashuvlari, kompetensiya-indeks yondashuvi, raqamli infratuzilma indikatorlari va mehnat unumdorligi ko‘rsatkichlaridan kompleks foydalanilgan. Natijada inson kapitalining sifat darajasi mintaqaviy xizmatlar sohasidagi innovatsion faollik, texnologik modernizatsiya va iqtisodiy o‘sishning asosiy drayveri sifatida ilmiy asoslab berilgan.