(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Yusuf Xos Hojibning "Qutadg‘u bilig" asari o‘zining didaktik va ma’rifiy xususiyatlari bilan o‘rta asrlar turkiy adabiyotning eng muhim asarlaridan biridir. Ushbu asar turkiy xalqlarning axloqiy, siyosiy, ijtimoiy va ma’naviy tafakkurini aks ettirib, jamiyatni boshqarish, baxtli hayot kechirish va axloqiy qadriyatlarni hurmat qilishga doir qimmatli maslahatlarni beradi. Asarda hukmdorning fazilatlari, axloqiy yuksalishning ahamiyati, bilimning roli va baxtli hayotga erishishning asoslari ko‘rsatilgan. "Qutadg‘u bilig" asari o‘zining mazmuni, g‘oyaviy boyligi va didaktik shakli bilan nafaqat o‘z davrining, balki keyingi asrlarning ham muhim axloqiy manbai bo‘lib xizmat qilgan. Asar, nafaqat siyosiy boshqaruvchilarga, balki har bir insonga axloqiy va ma’naviy yuksalish yo‘lida foydali maslahatlar beradi.