(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Abdulla Qodiriy – o‘zbek adabiyotining zabardast namoyandasi, yangi o‘zbek realistik roman maktabining asoschisi sifatida tarixda o‘chmas iz qoldirgan. Uning ijodi o‘zbek adabiyoti taraqqiyotini yangi bosqichga olib chiqdi, realistik adabiy maktab barpo etilishida muhim o‘rin tutdi, o‘z zamonasining ijtimoiy-siyosiy hayotni aks ettirishda, inson va jamiyat munosabatini badiiy kuch bilan ifodalashda beqiyos ahamiyat kasb etdi. Abdulla Qodiriy xalqning orzusi, dardi, hayoti va kechinmalari talqinini yangicha yo‘sinda, haqqoniy yondashuv asosida namoyon qildi. Shu sababdan ham uning ijodi o‘zbek romanchilik san’atining asoschisi, taraqqiyot sari dadil qadam tashlagan ijodkor sifatida e’tirof etilgan.