(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada talabalarda psixologik barqarorlikni shakllantirish va rivojlantirishning zamonaviy psixologik, pedagogik hamda texnologik yondashuvlari tahlil qilinadi. Ta’lim jarayonining jadallashuvi, raqamli o‘zgarishlar, masofaviy o‘qishning kengayishi va yoshlar hayotidagi psixologik bosimlar talabalardan yuqori darajadagi moslashuvchanlik va barqarorlikni talab qiladi. Psixologik barqarorlik — bu stress, tashvish, muvaffaqiyatsizlik kabi holatlarda odamning ichki muvozanatini saqlashi, vaziyatga moslashishi va ongli ravishda qaror qabul qila olishi demakdir. Maqolada aynan talabalar uchun muhim bo‘lgan psixologik barqarorlik komponentlari: irodaviy boshqaruv, emotsional muvozanat, motivatsiya, ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash va o‘z-o‘zini rivojlantirish kabi omillar yoritiladi. Shuningdek, mindfulness, kognitiv–behavoral texnikalar, psixologik treninglar va onlayn qo‘llab-quvvatlash platformalarining samaradorligi ilmiy manbalar asosida tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari talabalarda psixologik barqarorlikni oshirish ta’lim jarayonining sifatini ko‘tarishi, stressni kamaytirishi va shaxs sifatida shakllanishga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatadi.