(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada hozirgi zamon talablariga mos ravishda innavatsion texnologiyalaridan foydalangan holda, musiqaga nisbatan mustaqil estetik munosabat bildira olish qobiliyatini rivojlantirishda e’tiborga loyiq jihatlar keng tasvirlab berilgan. Musiqa ta’limi jarayonida musiqa tinglash kompetensiyasining mazmuni, tarkibiy tuzilishi va shakllanish mexanizmlari ilmiy-nazariy jihatdan yoritilgan. Kompetensiyaning psixologik asoslari sifatida musiqiy idrok, eshituv xotirasi, emotsional rezonans va assotsiativ fikrlash jarayonlarining o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinadi. Pedagogik asoslarda esa musiqani tinglashning estetik tarbiya, badiiy tafakkur va madaniy kompetensiyani rivojlantirishdagi o‘rni ko‘rsatib beriladi.