(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Katarakta gavharining xiralanishi. Bunda koʻzga tushayotgan yorugʻlik nurlarining yoʻli qisman toʻsilib qolib, koʻz baʼzan koʻrmay qoladi. Koʻz gavharining qaysi qismi xiralashganiga qarab, Koʻzning quyidagi turlari farq qilinadi: old va orqa polyar katarakta, xaltali katarakta (gavharni oʻrab turgan kapsulada boʻladi), yadroli (gavharning markazida boʻladi), urchuqsimon, qavatli yoki zonulyar, toʻliq plyonkasimon, koʻp shaklli, poʻstloq kataraktasi (gavharning periferik qavatiga tushadi). Koʻz gavharida xiralanishning boshlanishi birlamchi katarakta deyilsa, gavharning yadrosi yoki katarakta massalari olingandan soʻng paydo boʻlgan xiralanish ikkilamchi katarakta deyiladi.