(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Poshaxo‘janing “Miftoh ul-adl” va “Gulzor” asarlaridagi hikoyatlar badiiy talqini va g‘oyaviy mazmuni tahlil qilinadi. Hikoyatlar orqali ko‘rsatilgan axloqiy va ma’naviy qadriyatlar — adolat, halollik, saxovat, mehr-shafqat, donishmandlik — o‘rganiladi. Shuningdek, ikki asarning obrazlar tizimi, badiiy uslubi, tarbiyaviy ahamiyati va qiyosiy xususiyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, “Miftahul adl” asari ko‘proq ijtimoiy va siyosiy mavzularni, “Gulzor” esa insoniy fazilatlarni ramziy obrazlar orqali kuchli ifodalaydi. Maqola o‘quvchiga Poshaxo‘janing didaktik adabiyotdagi o‘rni va hikoyatlarning bugungi ma’naviy tarbiyadagi ahamiyatini tushunishga yordam beradi.