(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ishda tarjimashunoslikning shakllanish jarayoni, uning tarixiy ildizlari va rivojlanish bosqichlari yoritiladi. Avvalo qadimgi Sharq va G‘arb sivilizatsiyalarida tarjima amaliyotining paydo bo‘lishi hamda diniy matnlarni ko‘chirish jarayonlari tahlil qilinadi. Keyingi davrlarda tarjima nazariyasining ilmiy yo‘nalish sifatida rivojlanishi, Renessans davrida tarjima faoliyatining faollashuvi, XIX–XX asrlarda tarjima nazariyasining mustaqil fan sifatida shakllanishi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, zamonaviy tarjimashunoslikning asosiy maktablari, yondashuvlari va texnologik taraqqiyot ta’sirida yuzaga kelgan yangi tendensiyalar haqida ma’lumot beriladi. Ish tarjimaning jamiyat, madaniyat va ilmiy taraqqiyotdagi o‘rni hamda uning bugungi kunda global ahamiyat kasb etishini asoslab beradi.