(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada XIX asr Xorazm adabiy-madaniy muhiti namoyandalaridan biri – Muhammad Rizo Ogahiy ijodining tarixnavislikka mansub qismi tahlil qilinadi. Tadqiqotda uning tarixiy asarlari, ularda qo‘llangan manbashunoslik metodlari, tarixiy voqealarni aks ettirish tamoyillari, tarixiylik va badiiylik nisbatlari, shuningdek, Ogahiy tarixnavis sifatida Sharq tarixshunosligi rivojiga qo‘shgan hissasi yoritiladi. Asarlar mazmunining murakkab qatlamlari – siyosiy voqelik, xalq hayoti, davlat boshqaruvi, diplomatik munosabatlar va madaniy jarayonlarning tasviri ilmiy tahlil asosida ochib beriladi.