(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Abdurahmon Jomiyning “Yusuf va Zulayho” dostoni Sharq mumtoz adabiyotida tasavvufiy-ma’rifiy yo‘nalishdagi eng buyuk asarlardan biri sifatida e’tirof etiladi. Ushbu doston Qur’oni karim syujetini go‘zal va nozik she’riy til orqali qayta yaratib, inson qalbining moddiy nafsdan ilohiy ishqqa ko‘tarilish yo‘lini san’atkorona ochib beradi. Zulayho va Yusuf obrazlari orqali ruhiy poklanish, sabr-toqat va haqiqiy muhabbatning murakkab bosqichlari tafsilotlari bilan ifodalanadi. Maqolada asarning tasavvufiy falsafasi, poetik kompozitsiyasi va Sharq mumtoz adabiyotidagi o‘rni, shuningdek, uning zamonaviy ma’naviy va axloqiy ahamiyati keng yoritiladi. Tadqiqot doston orqali inson qalbining eng chuqur sirlarini anglash va ma’naviy kamolotga erishish yo‘lini ko‘rsatishni maqsad qilgan.