(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Zahiriddin Muhammad Boburning “Mubayyin” asari — bu oddiy diniy risola emas, balki iymon va ma’naviyatning yuksak poydevori, inson qalbining nozik tuyg‘ulari va jamiyatning ma’naviy muvozanatini uyg‘unlashtiruvchi nodir manbadir. Asarda Bobur o‘zining shaxsiy ruhiy izlanishlari va dunyoqarashini, besh asosiy ibodat — iymon, namoz, zakot, ro‘za va haj orqali yoritadi, ularni nafaqat tashkiliy-qonuniy, balki falsafiy-ma’rifiy jihatdan chuqur tahlil qiladi. Ushbu maqola “Mubayyin”ning har bir bobini va ularning falsafiy, diniy, ijtimoiy ahamiyatini izchil ochib beradi, asarning tarixiy konteksti, Boburning shaxsiy tajribasi bilan uzviy bog‘liqligini yoritadi. Boburning mazmunli va badiiy uslubi orqali, “Mubayyin” zamonlar keskinligini yengib o‘tib, har bir o‘quvchiga ruhiy yangilanish va ma’naviy yuksalish uchun yo‘l ko‘rsatadi.