(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Xorazm adabiy maktabining yetuk vakili Shermuhammad Avazbiy o‘g‘li Munis Xorazmiyning “Munis ul-ushshoq” devoni matni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Asarning yaratilish tarixi, qo‘lyozma an’anasi, janr tarkibi, poetik tizimi, tasavvufiy qatlamlari hamda badiiy san’atlar tizimi o‘rganilgan. Munis lirikasining Navoiyning g‘azalchilik an’analari bilan bog‘liqligi, Xorazm poetik maktabi shakllanishidagi o‘rni va asarning mumtoz adabiyot taraqqiyotidagi ahamiyati ilmiy asosda yoritiladi.