(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
ushbu maqolada XIX asr o‘zbek adabiyoti va tarixnavislik maktabining yirik vakili Ogahiy ijodida tarixiy-badiiy tafakkur uyg‘unligi “Zubdat ut-tavorix” asari misolida tahlil qilinadi. Asarning tuzilishi, mazmun qatlamlari, unda qo‘llangan tarixiy ma’lumotlar tizimi hamda Ogahiyning tarixiy voqealarni bayon etishdagi metodologiyasi o‘rganiladi. Tadqiqotda “Zubdat ut-tavorix”ning 2–3-boblari tabdili asosida muallifning tasviriy uslubi, til xususiyatlari, tarixiy faktlarni tanlash mezonlari va tarixchilar an’anasiga munosabati ilmiy jihatdan sharhlanadi. Maqola Ogahiy tarixnavis sifatida shakllangan maktabining asosiy belgilarini yoritib, asarning bugungi tarixshunoslikdagi o‘rnini ko‘rsatadi.