(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek romanchiligi asoschisi Abdulla Qodiriyning badiiy merosi va unga adabiy tanqidchilikning yondashuvi tahlil qilinadi. Qodiriyning “O‘tkan kunlar”, “Mehrobdan chayon” kabi asarlarida milliy uyg‘onish g‘oyalari, tarixiy haqiqatni badiiy talqin qilish, obrazlar tizimidagi yangilik va til uslubidagi novatorlik jihatlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada XX asr boshlaridan to hozirgi davrgacha bo‘lgan tanqidiy qarashlarning bosqichlari, tanqidchilarning baholari, Qodiriy ijodining o‘zbek adabiyoti taraqqiyotidagi o‘rni va zamonaviy adabiy jarayonda qayta talqin qilinishi yoritiladi. Tadqiqot natijalari Qodiriy ijodining doimiy aktual bo‘lib kelayotgani va milliy adabiy tafakkurda o‘zgarmas qadriyat sifatida ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi.