(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Hattotlik san’ati insoniyat madaniy taraqqiyotining muhim bosqichlaridan biri bo‘lib, yozuv va san’at uyg‘unligining eng go‘zal ko‘rinishlaridan hisoblanadi. Bu san’at turida yozuv nafaqat axborot yetkazish vositasi, balki ma’naviy va estetik ifoda shakliga aylanadi. Hattotlik — chiziq, harf va so‘zlar orqali go‘zallik yaratish, ruhni ifoda etish, ma’noni shakl bilan uyg‘unlashtirish san’atidir. Hattotlikning ildizlari qadimiy Sharq sivilizatsiyalariga, xususan, Misr, Xitoy, Eron va Arab dunyosiga borib taqaladi. Xitoyda chiroyli yozuv — kaligrafiya san’at darajasiga ko‘tarilgan bo‘lsa, arab va musulmon olamida hattotlik Qur’on yozuvi bilan chambarchas bog‘liq bo‘lgan. Bu san’at islomiy madaniyatda muqaddas maqomga ega bo‘lib, Alloh kalomini go‘zal yozish orqali e’tiqod, hurmat va ehtirom ifodalanadi.