(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu keng qamrovli ilmiy maqola inson nerv faoliyatining asosiy biologik prinsiplarini chuqur tahlil etadi va ularning zamonaviy sun’iy intellekt (SI) modellarini yaratishdagi ilhomlantiruvchi rolini yoritadi. Asosiy e’tibor neyronlar, sinapslar va neyroplastiklikning funksional mexanizmlariga qaratiladi. Maqolada harakat potensialining elektrofiziologiyasi sun’iy neyronlarning aktivatsiya funksiyalari bilan taqqoslanadi. Sinaptik kuchlanish va uning o’zgarishi (uzoq muddatli potensiallashuv) prinsiplari sun’iy tarmoqlardagi og’irlikni yangilash va o’rganish mexanizmlariga qanday tatbiq etilishi ko’rib chiqiladi. Shuningdek, miya arxitekturalarining samaradorligi, masalan, miya po’stlog’ining ierarxik tuzilishi, chuqur o’rganish modellaridagi ko’p qatlamli arxitekturalar uchun qanday nazariy asos bo’lib xizmat qilayotgani tahlil qilinadi. Tadqiqot neyrobiologik tushunchalarni neyromorfik hisoblash va yanada mustahkam, energiya samarador va inson kognitiv qobiliyatlariga yaqin sun’iy tizimlarni yaratish uchun asoslashga qaratilgan.