(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada O‘zbekiston Respublikasida davlat statistikasi tizimining rivojlanish jarayoni, uning institutsional asoslari va qo‘llanilayotgan statistik metodologiyalar xalqaro standartlar bilan solishtirilgan holda tahlil qilinadi. Tadqiqotda BMT Statistika komissiyasi, MDH Statistika qo‘mitasi hamda OECD va Eurostat tomonidan qo‘llaniladigan metodik yondashuvlar bilan o‘zaro taqqoslash amalga oshiriladi. O‘zbekiston statistik tizimida raqamlashtirish, ochiq ma’lumotlar siyosati, demografik va makroiqtisodiy statistikani yuritishdagi o‘zgarishlar ilmiy asosda baholanadi. Tahlil natijalari milliy statistik tizimning xalqaro standartlarga moslashuv darajasi va istiqboldagi modernizatsiya yo‘nalishlarini aniqlashga xizmat qiladi.