(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi G‘aznachilik tizimida yagona axborot tizimini tashkil etishning nazariy-huquqiy asoslari, amaliy holati, texnik-iqtisodiy jihatlari hamda xalqaro tajribasi o‘rganiladi. Tadqiqot “Raqamli O‘zbekiston-2030” strategiyasi, shuningdek, 2020-2025 yillarda qabul qilingan prezident farmonlari va qarorlari doirasida olib borilgan bo‘lib, G‘aznachilik jarayonlarini raqamlashtirishning iqtisodiy samaradorlikka ta’siri real misollar bilan tahlil qilinadi. Maqolada “xazna” mobil ilovasi (9 milliondan ortiq foydalanuvchi), “Masofaviy audit” avtomatlashtirilgan tizimi (34 ta vazirlik va idorani qamrab olgan), OASIS milliy platformasi va elektron hisob-faktura tizimining joriy etilishi natijasida byudjet operatsiyalarining tezligi 30 % ga oshgani, qog‘oz hujjatlardan 87 % ga qisqargani va yillik 120 mlrd so‘m tejalganligi kabi amaliy natijalar keltiriladi. SWOT tahlili orqali kuchli tomonlar (shaffoflik, real vaqt monitoringi), zaif tomonlar (viloyatlardagi internet infratuzilmasi, kadrlar malakasi), imkoniyatlar (blokcheyn integratsiyasi) va tahdidlar (kiberxavfsizlik) aniqlangan.