(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola 18–19-asr O‘zbekiston adabiyotida hukmdorlar ijodining o‘rni va ahamiyatini o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqolada Abdulg‘oziy Bahodirxon va Amiriy, Bobur kabi hukmdorlarning tarixiy va adabiy merosi tahlil qilinadi. Mualliflar hukmdorlarning shaxsiy hayoti, siyosiy faoliyati va ijodiy qarashlari bilan bog‘liq asarlarining adabiyotdagi o‘rni va ular orqali xalqning tarixiy xotirasi qanday saqlanganini ko‘rsatadi. Maqolada hukmdor ijodi orqali o‘sha davrning siyosiy, ijtimoiy va madaniy muhitini aks ettirish, shuningdek, ularning o‘z zamonidagi adabiy jarayonlarga qo‘shgan hissasi batafsil yoritiladi. Shu bilan birga, Abdulg‘oziy Bahodirxon va Amiriy, Bobur asarlarining uslubiy xususiyatlari, tarixiy haqiqat va badiiy tasvir uyg‘unligi ham tahlil qilinadi.