(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Xiva xoni Abulg‘ozi Bahodirxon o‘z davrining taniqli siyosatchi va tarixchisi bo‘lib, tarixiy voqealarni batafsil yoritgan asarlari bilan ajralib turadi. Uning eng mashhur asari "Shajarai turk"da turkiy xalqlarning kelib chiqishi, urug‘-el tizimi, hukmdorlar sulolalari va siyosiy hodisalar bayoni berilgan. Asar tarixiy manba sifatida nafaqat Xiva va Qo‘qon xonliklari tarixi, balki Markaziy Osiyo xalqlari madaniyati, siyosati va ijtimoiy tuzilishini o‘rganishda muhim ahamiyatga ega. "Shajarai turk" orqali Abulg‘ozi Bahodirxon o‘z davrining tarixiy haqiqatlarini saqlab qolish bilan birga, kelajak avlod uchun tarixiy ongni shakllantirishga xizmat qilgan.