(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Boburning shoh va shoir sifatidagi ko‘p qirrali faoliyati yoritilgan. Boburning siyosiy faoliyati, Temuriylar sulolasidagi o‘rni, Movarounnahr hamda Hindistondagi harbiy yurishlari, davlat boshqaruvi va islohotlari tahlil qilinadi. Shuningdek, uning “Boburnoma”, g‘azal va ruboiylaridan iborat boy adabiy merosi, ijodiy yo‘nalishi va she’riyatidagi asosiy mavzular o‘rganiladi. Boburning davlatchilik borasidagi muvaffaqiyatlari, Afg‘oniston va Hindistonning ijtimoiy-siyosiy rivojiga qo‘shgan hissasi ham ilmiy nuqtayi nazardan ko‘rib chiqiladi. Maqola Boburning shaxsiyati, ijodi va siyosiy faoliyatining tarixiy ahamiyatini har tomonlama ochib beradi.