(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ubaydiy she’riyati o‘zining chuqur ma’nosi, nafis uslubi va san’atkorona ifoda vositalari bilan o‘zbek mumtoz adabiyoti tarixida alohida o‘rin egallaydi. Shoir ijodida badiiy tasvir, obrazlilik, ramz va timsollar uyg‘unligi muhim ahamiyat kasb etadi. Mazkur maqolada Ubaydiy g‘azallaridagi falsafiy-axloqiy qarashlar, lirizm, sevgi va hayot masalalarining badiiy aks etishi tahlil qilinadi. Shuningdek, asarlarda uchraydigan badiiy san’atlar, tashbih, isti’ora, tajnis, tanosub kabi vositalarning qo‘llanish xususiyatlari o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, Ubaydiy she’riyati ma’no va shakl uyg‘unligi orqali yuksak badiiylikka erishgan bo‘lib, uning poetik olami o‘zbek mumtoz she’riyati taraqqiyotiga katta ta’sir ko‘rsatgan.