(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada XIX asrning yirik adibi, tarixchi va tarjimon Muhammad Rizo Ogahiyning adabiy merosi, uning asarlaridagi mazmun-mohiyat, badiiy-falsafiy qarashlar va ma’rifiy g‘oyalar tahlil qilinadi. Ogahiy ijodining asosiy yo‘nalishlari – tarixiy voqealarning haqqoniy yoritilishi, insoniy fazilatlarni ulug‘lash, adolat, vijdon va ma’naviy poklik g‘oyalarining talqini ilmiy asosda yoritiladi. Maqolada shoirning nasriy va nazmiy asarlarida milliy qadriyatlar, o‘tmish saboqlari va ijtimoiy-hayotiy voqelikning badiiy ifodasi tahlil etilib, uning o‘zbek adabiyotidagi o‘rni va ijodiy merosining bugungi davr uchun ahamiyati ochib beriladi.