(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Maqolada iqtisodiy axborotlar xavfsizligi, uning zamonaviy iqtisodiy tizimdagi ahamiyati va uni ta’minlash yo‘llari yoritiladi. Iqtisodiy axborotlar — moliyaviy hisobotlar, bank ma’lumotlari, investitsiya rejalari, davlat byudjeti va strategik hujjatlar kabi muhim ma’lumotlardir. Ularning xavfsizligi korxona va mamlakat iqtisodiy barqarorligi uchun zarur. Tadqiqotda asosiy tahdidlar — kiberhujumlar, ma’lumotlarni o‘g‘irlash, ichki xodimlar tomonidan oshkor etish va huquqiy himoyaning sustligi tahlil qilinadi. Shuningdek, iqtisodiy axborotlarni himoya qilishning asosiy usullari — kriptografiya, autentifikatsiya, tarmoq xavfsizligi, huquqiy mexanizmlar va xalqaro standartlar ko‘rib chiqiladi. AQSh, Yevropa Ittifoqi, Yaponiya va Janubiy Koreya tajribasi bilan birga O‘zbekistonda raqamli transformatsiya va kiberxavfsizlik strategiyasi asosidagi yechimlar ham tahlil etiladi.