(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot izlash tizimlarining mazmun-mohiyati, ishlash tamoyillari va ularning turlari keng yoritiladi. Raqamli transformatsiya jarayonlari tezlashgan hozirgi davrda izlash tizimlari inson faoliyatining barcha sohalarida — ta’lim, iqtisodiyot, sog‘liqni saqlash, davlat boshqaruvi, biznes va kundalik hayotda muhim axborot manbaiga aylangan. Maqolada izlash tizimlarining shakllanish tarixi, arxitekturasi, ma’lumotlarni indekslash jarayoni, qidiruv algoritmlari, reyting va filtratsiya mexanizmlari, shuningdek, lokal, global, vertikal, gibrid va ilmiy qidiruv tizimlari kabi asosiy turlarning o‘ziga xos jihatlari yoritilgan. Axborot eksploziyasi sharoitida tezkor va aniq izlash tizimlariga bo‘lgan ehtiyojning ortib borilishi izlanishlarning dolzarbligini belgilaydi.